Moelven Våler först med stockröntgen i Norge

Efter en noga utvärdering har Moelven Våler valt Microtec som leverantör av mätutrustningen till deras nya timmersortering. Det blir Microtecs första installation inom Moelven, samt Microtecs första timmermätram i Norge. Samtidigt blir det den första mätramen på ett norskt sågverk som använder sig utav röntgenteknik.

Enligt Knut Berg, VD hos Moelven Våler, finns det ett flertal anledningar som gör att man satsar på Microtecs utrustning. ”Microtec har en global kompetens inom timmerinmätning, samt goda referenser inom röntgenmätning. De har en genomtänkt industriell design, som gör att all utrustning är integrerad i ett skannerhus. Dessutom har vi här på Våler goda driftserfarenheter av den Mictotec-utrustning som vi sedan tidigare har i vår produktion.”

Leveransen består av Microtecs Logeye 302 DC mätram. Detta är en 2-vägs röntgen, kombinerad med 3D-teknik och färgkamerasystem.

Därmed blir det bland annat möjligt att sortera på de inre egenskaper av stocken, att mäta underbarksvolymen på ett noggrant sett, samt att man i samarbete med ”Norsk virkesmålning” kommer att introducera ett antal semi-automatiska funktionerför inmätningen.