EWD Optidrive 550 – kantautomat med maximalt utbyte och höga stycktal

OptiDrive från EWD är ett av de snabbaste kantverk i sin klass. Optimeringen bestämmer den bästa lösningen, efter volym eller värde, med hjälp av sparade produktdimensioner, produktprioriteringar, kvaliteter och priser.

Drivna centreringsvalsar och tryckvalsar i OptiDrive inmatningsbordet accelererar bräderna med hög tillgänglighet. Systemets matningshastighet ställs in automatiskt efter brädtjockleken och en temperatursensor känner av frusna bräder vid vinterdrift och reglerar matningen.

S-formad elevator och kaskadsystem

Avgörande för en bra kapacitet i ett höghastighetskantverk är en säker frammatning till kantverket och separering av bräderna i en elevator. Justerbara kammar kastar av den övre brädan vid dubbelbeläggning så att den glider av.  

Vid automatisk drift utan operatör måste all frammatning ske stabilt och säkert. Fotoceller detekterar fyllningsgraden fram till elevatorn och i elevatorfickan och styr matningen till ett jämnt flöde.

Efter elevatorn följer ett kaskadsystem med tandade kedjor och patenterade EWD-stoppkrokar. En tvärgående för-mätning detekterar felaktiga bräder med t.ex. för mycket flatböj eller krokighet, fel dimension, brutna eller för korta bitar och vrakar dem automatiskt i luckan direkt före inmatningsbänken.

Även dubbla bräder per medbringare, bräder ovanpå varandra samt bräder som ligger snett detekteras och matas tillbaka till bottenfickan på elevatorn.

Klicka på bilden ovan för att se en film om EWDs kantautomat på Norra Timber Hissmofors

Genomgående hydraulisk brädhantering

Motordrivna centreringsvalsar & kraftiga tryckrullar

Taktkrokar för kontrollerad brädtransport

Tandade transportkedjor

Sidoförflyttbar första valspar

Patenterade taktkrokar

Laser mätsystem i längsgående riktning

OptiDrive kan – om platstillgången inte tillåter – utrustas med en tvärgående mätning av vankanten, men EWD föredrar en mätning i längsgående riktning som har en del tydliga fördelar. Brädorna accelereras in genom mätningen som består av 4 laser och 2 kameror och mäter hela konturen med 800 mätningar per sekund och en upplösning på ± 1 mm.

Fram till själva kantverket med 2 eller 3 klingor ligger brädorna fast mellan 2 kedjor i oförändrad position och kantas sedan enligt det beräknade optimeringsresultatet. Utbytet ur brädan kan ytterligare höjas genom att sidoförflytta klingorna under kantningen.

Dessutom kan systemet utrustas med en kvalitetsscanner som tillåter att kvistar eller andra defekter ingår i bedömningen av den optimala kantningslösningen.